wandelhotel 3
 •    U bent:
 •    een actieve rustzoeker
 •    U zoekt:
 •    een hotel in het hart van een
 •    uitgestrekt wandelgebied
 •    U houdt van:
 •    een gemoedelijke sfeer, geen
 •    franje ...
 •    U verwacht:
 •    een stevig ontbijt
 •    U wilt:
 •    'routebeschrijvingen voor de
 •    stevige stapper', advies over
 •    de wandelmogelijkheden of
 •    zélf uw weg zoeken
 •    U gaat:
 •    direct bellen om te reserveren,
 •    want u heeft het juiste hotel
 •    gevonden!

                                 ©

 

 logofrontpage

Wandelroutes - korte omschrijving

 

 

Dorpsroute

Zeer geschikt om een eerste indruk te krijgen van de omgeving, de begaanbaarheid van de weiland- en zandpaden en de eigen conditie. Loopt voornamelijk door en langs weilanden aan beide zijden van de Geul. Er zijn twee 'toppen' met een panoramisch uitzicht op het dorp en het Geuldal.

Zuid Limburg 1

 

Weilandroute

Een redelijk gemakkelijk te lopen route met steeds prachtig uitzicht op het Geuldal (vooral tegen zonsondergang). Loopt voornamelijk door de wat hoger gelegen weilanden aan weerszijden van het dal.

Zuid Limburg 2

 

Bosroute

Een pittige route met hier en daar stevig klimmen en dalen. Loopt voornamelijk door de hellingbossen tussen Epen en Slenaken met daarin het Heimans-natuurreservaat (in het Bovenste bos) en de golfbanen van Schweiberg (in het Kruisbos).

Zuid Limburg 3

 

Kloosterroute (deel 1)

Een redelijk gemakkelijke route, die voor een groot gedeelte via kleine verharde weggetjes loopt, dus ook bij slecht weer goed te doen is. Het einddoel, het klooster van Wittem, is een bedevaartsplaats ter ere van Gerardus Majella. In het klooster is een religieus boekwinkeltje tevens wereldwinkel met o.a. boekjes over pelgrimswandelingen.

 

Kloosterroute (deel 2)

In tegenstelling tot deel 1 van de Kloosterroute is deel 2 een pittige wandeling met een paar flinke klimmen. De route loopt regelmatig over smalle tot zeer smalle paadjes (geen blote benen) tussen velden of door kleine bosjes. Deze paden kunnen zeer modderig zijn, maar worden steeds afgewisseld met bredere landwegen, waarover het makkelijk lopen is. Al met al een zeer verrassende route door kleine natuurgebieden met zeldzame flora en fauna, mooie vergezichten en een nieuwe kijk op Wylre en Gulpen.

 

Geuldalroute

Een zeer afwisselende route. De oever van de Geul vanaf de Belgische grens tot Mechelen is er in opgenomen, maar ook het gebied rondom: de vakwerkhuizen van Diependal en Camerig, het grensplaatsje Sippenaeken, het Vijlenerbos en Elzetterbos en het dorp Mechelen. Door het stukje route van en naar Mechelen weg te laten kan de afstand met ca.2 km. worden ingekort. (Buslijn 57 rijdt om het uur van Mechelen naar Epen.) Langs de Geul lopen op een mooie zon- of feestdag is vanwege de 'file-vorming' niet aan te raden!

Geildal

 

Panoramaroute

Pittige route met veel korte, steile hellingen. Maar waarschijnlijk zult u zo genieten van de prachtige vergezichten over het Geul- en Gulpdal, dat u bijna vergeet dat u aan het lopen bent. De route loopt hoofdzakelijk over wat minder bekende paden door weilanden en over onverharde landweggetjes. Ook op drukke zondagen is het vrij rustig, maar het is dan wel aan te raden om vanaf de Schweibergerweg (nog voor Schweiberggats) rechtsaf over een erf de groene route terug naar Epen te volgen (door de weilanden). Vanaf Gulpen rijdt om het uur lijnbus 57 rechtstreeks naar Epen. N.B.: In Gulpen zijn allerlei eetgelegenheden te vinden, maar verder komt u op deze route nauwelijks of geen horeca tegen, wel veel leuk geplaatste bankjes ... Picknick?

Zuid Limburg 6

 

Gulpdalroute

Afgezien van twee keer flink klimmen (het Onderste Bos en de Gulperberg) is dit een redelijk gemakkelijk te lopen route, die hoofdzakelijk langs en door weilanden loopt. Het uitzicht op Slenaken (na de Flabberweg) is prachtig, maar het uitzicht vanaf de Gulperberg is zonder meer uniek voor Nederlandse begrippen. Het 'keerpunt' in Gulpen ligt op ongeveer tweederde van de totale afstand. Ook voor het Gulpdal geldt een 'mooi-weer-zondag'-waarschuwing. Het dal is niet alleen populair bij zondagswandelaars, maar doordat het dal smal is en de wanden veel steiler zijn dan in het Geuldal is er ook veel meer geluidsoverlast van zondags-(motor)rijders.

 

Drielandenroute

Een redelijk zware route met veel hoogteverschillen, maar daar staan ook veel verrassende uitzichtspunten tegenover! Een groot deel van deze route loopt over wat minder bekende paden, zodat het ook tijdens de drukkere wandeldagen (bijvoorbeeld op zondag) vrij rustig lopen is. Het geluidscontrast met het Drielandenpunt en het centrum van Vaals benadrukt de stilte nog eens extra. N.B.: tot het Drielandenpunt zijn er onderweg geen horecagelegenheden. Tot het busstation in Vaals is het ongeveer 14 km. Van daaraf kan men gemakkelijk per bus via Gulpen terug naar Epen. Bij het afwegen van de keuze "vanaf Vaals terug per bus of te voet?" is het goed om te weten, dat het routegedeelte Vaals-Epen korter is dan de heenweg en aanzienlijk minder zwaar.

 

Val-Dieu-route

Een niet al te zware route (ondanks de afstand) omdat, vooral in België, regelmatig van kleine asfaltweggetjes gebruik gemaakt moet worden. Zowel heen als terug zijn er drie heuvelruggen te passeren. Vanuit Teuven starten is 'maar' 8 kilometer minder op de totale afstand, maar daarmee worden wel 2 van de 6 steile klimmen omzeild! De route-versie zonder Val-Dieu geeft eveneens een 'besparing' van 2 steile klimmen. De route loopt door een wisselend landschap (bos, weiland, plateaus, gehuchten, dorpen) en geeft een duidelijk verschil te zien tussen de Voerstreek en Zuid-Limburg. Vooral in het routegedeelte rond het klooster Val-Dieu is het uitzicht beslist de moeite waard; even doorzetten op het steile asfaltweggetje tussen Peerds en Rullen wordt dus beloond ....

 

© 2019 - Wandelhotel In 't groene dal - Epen